lördag, november 10, 2007

BILLE: Grov Limpa med Äpple Och Kanel

Jag älskar brödrecept som är lättlagade, nyttiga och inte behöver jäsa. Idag har jag provat ett nytt recpet från Kostrådgivarens Kokbok. Brödet var riiiiiiktigt lovely! Underbar doft som spred sig i hela huset...
2 limpor

1/2 msk salt
2 tsk bikarbonat
2 1/2 dl krossad råg
2 1/2 dl krossad vete
1 1/2 dl vetegroddar
1 1/2 dl kruskakli
1 dl hackade hasselnötter
1 1/2 msk kanel
2-3 dl dinkelmjöl, siktat
2 1/2 dl vetemjöl
1 liter mild lättyoghurt
1 rivet rött äpple
1/2 dl flytande honung
lite rapsolja att smörja de två formarna med

Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Blanda samtliga torra ingredienser. Rör sedan ner yoghurt, äpple och honung till en jämn smet.
När man bakar på dinkel blir degen kladdig. Det ska den vara, då blir brödet saftigt. Blanda inte ner mer mjöl än receptet anger.
Smörj formarna med rapsolja. Fördela smeten i de två formarna och grädda längst ner i ugnen i ca 1 1/2 timme. Låt svalna helt på galler innan du stjälper upp limporna.

14 kommentarer:

Anonym sa...

ja det är riktigt gott, speciellt apelsinerna! :) vad sugen jag blev på nybakat bröd nu, kanske provar det receptet i helgen.. :D

Anonym sa...

det lät vanisnningt gott!! en ritigt hit! jag är kass på att baka, och tycker inte ems om att göra det (kanske för att jag är så kass!) men det där ska jag nog banne mig pröva mig på! =)

Anonym sa...

låter gott!

tenah sa...

mmm , låter som ett gott bröd- det tänker jag definitivt prova, kanske ska baka imorgon..? ha en trevlig helg!

Anonym sa...

mums, älskar brödrecept:) äpple/kanel är en av mina favoritkombinationer!

Anonym sa...

oj det där brödet lät väldigt gott!! :D

Anonym sa...

Underbar kokbok, jag införskaffade den senast på mässan i älvsjö. ÄÄÄÄlskar att baka och laga mat =D Så himla roligt att läsa er blogg, jag blir inspirerad!

Mjölksyra sa...

Sofia/Mayflower:
Apelsiner är alltid gott tycker jag!
Tänk om kunde få nybakat bröd varje dag, vilken lycka!!

Emelie:
Om man är kass på att baka så är sådana här recept (med bikarbonat och yoghurt eller fil)perfekta. Man bara lixom blandar ingredienserna och in i ugnen. Ingen knådning, eller jäsning! Helt perfekt!

Kristina:
Riktigt mumsigt! :)

Tenah:
Om du bakar det, glöm inte berätta vad du tyckte!

Sofia/Dagensmat:
Äpple/Kanel var en spännande kombination i bröd tycker jag!

Filibabba:
Jättegott och lite annorlunda med äpplekanel-smaken!

Mathilda:
ÅÅHH, vad roligt att du gillar läsa bloggen! Vi blir så himla glada för den kommentaren! TACKTACK!

Jag är verkligen också förtjust i den kokboken! Ser framemot att testa de andra brödrecepten också! Har du provat laga nått från den??

Anonym sa...

Eller hur, det ska bara vara att veva ihop. Snabbt och enkelt.

Anonym sa...

Håller med om att recept ska vara enkla... Vill inte ha med jäst som ska stå jäsa å grejer... Allt ska helst sköta sig själv... *S* Så kan jag läsa bok under tiden... ;)

Nu har jag jordens disk sen jag bakade igår... *suck*

Mjölksyra sa...

Moa: snabbt, enkelt och gott, det gillar jag!

Susanne: precis, läsa en bok under tiden ska man kunna göra! :-)

Anonym sa...

Ja å då menar vi inte kokboken... *S* Lyckades jue beställa en till i natt... å nu är det nedräkning igen för att kolla!

Anonym sa...

Det här receptet ska jag ge till min mamma! Hon komemr att älska det!
Så småningom kan det hända att jag stjäl tillbaka det men än så länge klarar mig bra utan bröd. men gott lät det!

Mjölksyra sa...

Susanne: och jag som ändå alltid är uppe vid den tiden borde ju inte missa det varje gång!

Anna: ojoj, vad duktig du är som inte äter bröd! Hoppas din mamma gillar det! :-)